Przestrzeganie białej diety po wybielaniu zębów nie musi być wcale uciążliwe i co istotne, pozbawiać przyjemności jedzenia smacznych potraw nawet w okresie świątecznym.
Oto kilka przepisów na smakowite i niezbyt czasochłonne dania, sałatki oraz desery, które spokojnie mogą zagościć na wigilijnym stole i cieszyć podniebienie.
Dania główne
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Składniki:
- pierś z kurczaka (2)
- pieczarki (200 g)
- jogurt naturalny (90 g)
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kawałki, posypać solą oraz pieprzem, następnie odstawić na moment do lodówki. Pokroić pieczarki i smażyć przez chwilę na maśle rozgrzanym na patelni, po czym dołożyć do nich pierś z kurczaka. Smażyć do otrzymania złotawej barwy, następnie dodać jogurt i wymieszać całość.
Potrawę można podawać z makaronem, ziemniakami bądź ryżem.
Omlet białkowy z jabłkiem
Składniki:
- białko kurzego jaja (2 - 3)
- otręby owsiane (3 łyżki)
- siemię lniane (1 łyżka)
- woda (2 łyżeczki)
- mleko roślinne (2 łyżeczki)
- sól do smaku
- jabłko (1 duże)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zblendować mikserem, jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać więcej mleka roślinnego. Jabłko obrać i pokroić w plasterki. Skropić patelnię olejem, poczekać aż się rozgrzeje i wlać masę. Następnie dodać pokrojone jabłko. Smażyć z dwóch stron 1 - 2 minuty na średnim ogniu, aż omlet się zetnie.
Biała kiełbasa z ziemniakami
Składniki:
- kiełbasa biała (600 g)
- ziemniaki (1 kg)
- czosnek (ząbek)
- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- parmezan (1 łyżka)
- wino białe wytrawne (pół szklanki)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, następnie gotować na półtwardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć część ziemniaków i je posolić, popieprzyć i posypać parmezanem. Na ziemniaki położyć (wcześniej sparzoną) białą kiełbasę, a na nią resztę ziemniaków, tak jak poprzednio posolić, popieprzyć i posypać parmezanem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia podlać winem.
Placki kopytkowe z białymi szparagami
Składniki:
- nieduże ziemniaki (8 - 9)
- mąka ziemniaczana (1/2 szklanki)
- mąka krupczatka (1 i 1/2 szklanki)
- jajko
- sól (1 i 1/2 łyżeczki)
- białe szparagi ze słoika (1słoik)
- masło
- olej
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Przecisnąć przez prasę, dodać jajko, mąkę, sól. W trakcie ugniatania podsypywać mąką pszenną. Ciasto na kopytka nie powinno kleić się do rąk i być na tyle elastyczne, aby można było z niego uformować wałek (podobny kształtem do bułki paryskiej). Z wałka odciskać paski o szerokości około 1/2 cm, rozgnieść dłonią, nadając im kształt placuszka. Na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny smażyć placuszki z obu stron do zarumienienia. Białe szparagi ze słoika na patelni chwilę podgotowywać w wodzie. Następnie odlać wodę, dodać margarynę i podsmażać przez chwilę szparagi. Na koniec dodać tartej bułki.
Biała sałatka
Składniki:
- pierś z kurczaka (250 g)
- biała fasola z puszki
- jajka (4)
- mozzarella (125 g)
- marynowane pieczarki (200 g)
- jogurt naturalny (6 łyżek)
- olej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć do zarumienienia na oleju. Ugotowane na twardo jajka pokroić w drobną kosteczkę, podobnie pieczarki oraz mozzarellę. Odsączyć z puszki białą fasolę. Wszystko wymieszać z jogurtem, dodając sól i pieprz.
Desery
Biała poezja
Składniki:
- serek mascarpone (1 opakowanie małe)
- śmietana kremówka (400 g)
- galaretka (obojętnie jaka, 2 opakowania)
- cukier puder (5 łyżek)
- ananas (1 puszka)
Przygotowanie:
Przygotować galaretkę wedle przepisu i odstawić do zastygnięcia w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i ponownie ubić. Pod koniec dodać serek i całość zmiksować. Stężałą galaretkę pokroić w kosteczki i dołożyć do ubitej masy, po czym wymieszać. Przełożyć masę do pucharków na wierzch dodając pokrojone w kostkę ananasy. Przed podaniem włożyć deser na chwilę do lodówki.
Biała czekolada na ciepło
Składniki:
- biała czekolada (100 g)
- mleko (300 ml)
- śmietanka 30% (2 łyżki)
Przygotowanie:
Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka, zalać mlekiem. Podgrzewać na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia czekolady. Często mieszać, aby czekolada nie przywarła do dna naczynia. Do rozpuszczonej czekolady z mlekiem dodać śmietankę, całość zagotować. Gorący napój przelać do szklanek i od razu podawać.
Biała dama
Składniki:
- serki waniliowe (2 opakowania)
- cukier puder (3/4 szklanki)
- śmietanka kremówka (1/2 litra)
- żelatyna (3 łyżeczki)
- puszka ananasów
- galaretka ananasowa (1 opakowanie)
- biszkopty do wyłożenia spodu (1 paczka)
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, rozpuścić. Serki utrzeć z cukrami, ubić śmietankę i połączyć z masą serową, dodać żelatynę. Wyłożyć naczynie biszkoptami i wylać na nie masę. Poukładać pokrojone w kosteczkę odsączone ananasy i włożyć deser do lodówki do stężenia masy. Następnie na wierzch wylać galaretkę.
Polecamy też: Przepisy na smaczne, białe dania z owoców i warzyw sezonowych
Komentarze