Sernik to jedno z ulubionych ciast świątecznych. U mnie na pewno jest w pierwszej trójce. Niestety typowa wersja tego wypieku swoją kaloryczność zawdzięcza sporym ilościom cukru. Jednak porównując go z innymi słodkimi smakołykami, wypada całkiem nieźle. Spowodowane jest to faktem, że jego główny składnik to twaróg, a więc cenne źródło białka oraz wapnia.

 

Przedstawiam Wam dwie propozycje dietetycznych wersji tradycyjnego sernika.

 

Przepis na lekki sernik bez cukru

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:

  • 1kg twarogu chudego lub półtłustego (chudy będzie charakteryzował się jeszcze niższą kalorycznością oraz większą zawartością białka)
  • szklanka mleka 1,5-2% lub jeśli nie tolerujemy mleka – może być to mleko bezlaktozowe a nawet roślinne – migdałowe, sojowe, ryżowe kokosowe (migdałowe, tak jak kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu)
  • 2 opakowania budyniu w proszku bez cukru, np. waniliowego
  • 5 jaj klasy wagowej L
  • 2-3 łyżki ksylitolu/stewii, ewentualnie miodu
  • opcjonalnie - szklanka jagód/malin/borówek

Przepis: Twaróg należy zmielić trzykrotnie. Do misy miksera wrzucić: zmielony twaróg, mleko, budynie oraz żółtka jaj, zmiksować na gładko. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Wymieszać łyżką obie masy i dosłodzić do smaku słodzikiem lub miodem. Foremkę obłożyć papierem, wlać do niej masę sernikową, posypać owocami i piec w 170*C przez ok. 50min, do uzyskania złotego koloru. Ostudzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

 

 

 

Ekspresowy sernik bananowo-kakaowy ZEBRA:

Składniki na średnią formę:

  • 3 bardzo dojrzałe banany 600g
  • 6 jajek klasy wagowej L
  • 750g chudego lub półtłustego twarogu
  • budyń waniliowy w proszku bez cukru – 1 opakowanie
  • duża garść pokrojonych daktyli (wcześniej namoczonych we wrzątku w celu zmięknięcia) 40-50g
  • łyżka gorzkiego kakao 10g
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • łyżka drobno skrojonej skórki pomarańczy* opcjonalnie

Przepis: Wszystkie składniki, z wyjątkiem kakao, dokładnie zmiksować, np. blenderem. Połowę ciasta wymieszać z kakao i wlewać na foremkę, wyłożoną papierem do pieczenia, naprzemiennie ciasto wymieszane z kakao i bez dodatku kakao. Piec w 170*C przez ok. 40min.

 

Sernik bananowo-kakaowy
Sernik bananowo-kakaowy / Fot. Pixabay

 

Zaproponowane przeze mnie przepisy zadowolą niejednego łasucha, a na pewno sernikowego amatora. Są łatwe i szybkie w wykonaniu. Charakteryzują się dużą wartością odżywczą, gdyż dzięki zawartości jajek i twarogu mają spore ilości pełnowartościowego białka, a dzięki zastąpieniu cukru słodkimi owocami (banany, daktyle) oraz słodzikami, wypieki takie są mniej kaloryczne, a także nie przyczynią się do wzrostu masy ciała. Oczywiście jeśli spożywać je będziemy w rozsądnych ilościach. Serniki doskonale sprawdzą się jako pełnowartościowe drugie śniadanie, czy też przekąska lub podwieczorek.