Standardowe lody charakteryzuje sporą dawką kalorii, tłuszczu, cukru i niezbyt ciekawym dodatkiem chemicznym. Sama uwielbiam lody i uwierzcie mi, przyrządzenie ich w domu, w wersji fit wcale nie jest takie trudne. Oto kilka propozycji na zdrowe, dietetyczne lody warte grzechu, które nawet nie są grzechem, a doskonałym pomysłem na przekąskę, czy drugie śniadanie.

 

Przykładowy skład  lodów na śmietanie - WANILIOWE:

Śmietanka kremówka 30 %, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, syrop skrobiowy, masło, jaja, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory i zagęstniki (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), aromat identyczny z naturalnym. Produkt może zawierać śladowe ilości migdałów, pistacji, orzechów włoskich, arachidowych i laskowych.

273kcal, 4,8g białka, 16,5g tłuszczu, 26,2g węglowodanów w 100g 

 

MOJE WŁASNE LODY:

LODY MALINOWE Z MLEKIEM KOKOSOWYM:

- ok. pół szkl. mleka kokosowego 110g

- 100g mrożonych malin

- 2 łyżki ksylitolu

- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, aż będą gładkie i kremowe. Następnie wlać do maszyny do lodów lub przelać do pojemnika i zamrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na około 10 minut aby można było je łatwiej nabierać

117kcal, 1,6g białka, 8,7g tłuszczu, 14,9g węglowodanów w 100g 

 

LODY BANANOWE NA JOGURCIE GRECKIM:

- 100g jogurtu greckiego

- pół średniego banana 60g

- 2 krople aromatu waniliowego

100g jogurtu greckiego łączymy w blenderze z wcześniej zamrożonym bananem. Na koniec dodajemy ziarna z wanilii lub kilka kropel aromatu i miksujemy. Mrozimy przez 1,5h.

113kcal, 2,7g białka, 6,4g tłuszczu, 11g węglowodanów w 100g 

 

LODY BANANOWO-CZEKOLADOWE:

- średni banan 115g

- łyżka kakao

- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% - 50g

Banana obrać, pokroić w talarki, wrzucić do woreczka i zamrozić. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.

107kcal, 3g białka, 2g tłuszczu, 18,6g węglowodanów w 100g 

 

LODY JAGODOWE Z AWOKADO:

- pół szkl. Mrożonych jagód 75g

- ćwierć sztuki awokado 35g

- 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% - 100g

- ksylitol, stewia - do posłodzenia – ok. 2 łyżki

Podane składniki umieszczamy w misce. Miksujemy je do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Przekładamy ją do pojemniczka, który wkładamy do zamrażarki (1,5godz.)

75kcal!, 2,7 g białka, 3,8g tłuszczu, 6,9g węglowodanów w 100g