Pizza fit, da się zrobić! Szybka, lekka i bardzo smaczna - pizza z kalafiora. Porcja to ok. 500 kcal, w czym ok. 45-50 g białka, 20 g tłuszczu oraz jedynie 25 g węglowodanów. Świetny przepis dla osób kochających pizzę, a zwłaszcza dla insulinoopornych i odchudzających się.
Kalafiorowa wersja pizzy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dużą zawartością białka, błonnika, a także bardzo niską zawartością węglowodanów. Jest całkowicie fit.
Składniki na 2 porcje:
1kg kalafiora
4 jaja L
3-4 łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego
Dodatki:
mozzarella / żółty ser / ser pleśniowy ok. 80g (jeśli dajesz mozzarellę, dodaj całą kulę)
dowolne warzywa: papryka, pomidor, cukinia, bakłażan, pieczarki, cebula, rukola, oliwki itd.
przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra, co lubisz
Przepis: Kalafior ścieramy na tarce do garnka, zalewamy wodą do poziomu kalafiora (nie więcej) i gotujemy 8 min. Przelewamy kalafior przez sitko i wyciskamy, żeby był tak suchy, jak się da (sprawdza się pielucha tetrowa do wyciskania wody).
Kalafior wsypujemy do miski, dodajemy jajka, sól, zioła i dokładnie mieszamy. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wysypujemy ciasto z kalafiora i uklepujemy w okrąg (lub dwa, zależy ile wam tego wyszło) o grubości max. 0,5 cm. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy dowolnie warzywa.
Wyciągamy ciasto, nie wyłączając piekarnika – podnosimy temperaturę do 200 stopni.
Smarujemy ciasto koncentratem, sypiemy ulubione przyprawy, kładziemy pieczarki (można wcześniej poddusić je na suchej patelni z dodatkiem wody), plastry pomidora, paprykę i na końcu ser (najlepiej utarty).
Pizzę pieczemy ok. 15min w 180*C.
Gotową pizzę podawaj z sosem czosnkowym (jogurt zmieszaj z pieprzem, solą oraz czosnkiem) lub pomidorowym (koncentrat zmieszaj z wodą, pieprzem, solą, oregano lub innymi ziołami, można dosłodzić ksylitolem/stewią). Udekoruj rukolą