To prawda, że zimą asortyment polskich warzywniaków nie wywołuje u nas zawrotu głowy. Co za tym idzie, ilość zjadanych przez nas owoców i warzyw maleje, zaś słodyczy i tłustych przekąsek w jadłospisie przybywa. Aby odwrócić tę niezdrową tendencję i powrócić na ścieżkę zrzucania zbędnych kilogramów przed wiosną (tak, wiosna już coraz bliżej!), proponujemy zimowe koktajle z ogólnodostępnych składników. Są proste w przygotowaniu, tanie i pożywne. I posiadają szereg właściwości odchudzających.

 

Zalety z picia koktajli zimą

Do przygotowania większości z nich potrzebujesz tylko blendera. W przypadku twardych warzyw bulwiastych i korzeniowych przyda się też sokowirówka - inwestycja w ten sprzęt kuchenny zwróci ci się z nawiązką, zwłaszcza latem, gdy na dobre zacznie się sezon na owocowe smoothies, soki i sorbety.

Koktajle to prosta i szybka alternatywa dla czasochłonnych w przygotowaniu potraw i przekąsek. Gęsty napój może być pożywnym śniadaniem, lekkim lunchem, kolacją... Możliwości jest tyle, ile przepisów. Pamiętajmy jedynie, by ich nie dosładzać cukrem! Fruktoza zawarta w warzywach i owocach w zupełności wystarczy, by nadać im przyjemną słodycz.

Połączenie owoców, warzyw, ziół czy jogurtu to samo zdrowie. Prócz zmniejszającego się obwodu w talii, zapewniamy sobie wzmocnioną odporność, pozbywamy się toksyn z organizmu, poprawiamy kondycję włosów, skóry i paznokci, a także zmniejszamy apetyt na słodycze.

Smak naszych koktajli możemy wzbogacać ulubionymi przyprawami, które znane są z właściwości odchudzających. Należą do nich: świeży korzeń imbiru, cynamon, chilli, surowe kakao.

 

Płatki owsiane + jabłko

Do blendera wsyp 3-4 łyżki niesłodzonych płatków owsianych (górskich), dodaj jedno pokrojone w cząstki jabłko oraz sok wyciśnięty z jednej pomarańczy lub jednego grejpfruta. Opcjonalnie koktajl można wzbogacić małą garstką migdałów oraz łyżeczką naturalnego miodu. Całość zblenduj.

 

Banan + daktyle

W blenderze zmiksuj jednego banana bez skórki, pięć daktyli, pół łyżeczki cynamonu oraz szklankę jogurtu lub mleka kokosowego.

Nieco droższą wersją bananowego koktajlu jest połączenie go z kilkoma plastrami świeżego ananasa oraz kawałkiem korzenia imbiru. Aby nadać mu pożądaną konsystencję, rozrzedzamy go mlekiem kokosowym.

 

Seler + gruszka

W tym koktajlu nieco pikantny seler łączy się ze słodyczą gruszki. Dwie łodygi selera przepuszczamy po dokładnym umyciu przez sokowirówkę. Następnie miksujemy z jedną gruszką (ewentualnie słodkim jabłkiem, jeśli akurat nie mamy pod ręką gruszki). Przepis można wzbogacić o kilka łodyżek natki pietruszki.

 

Kiwi + jabłko + banan

Kolejny pożywny i sycący koktajl to połączenie owocu kiwi, soczystego jabłka oraz połówki banana. Z tym napojem świetnie komponują się listki świeżej mięty.

 

Pomidory + chilli

W wersji zimowej tego napoju możemy posłużyć się gotowym sokiem pomidorowym - sprawdźmy tylko, czy sok nie jest dosładzany. Jedną szklankę soku łączymy z sokiem z łodygi selera naciowego oraz szczyptą chilli.

 

Burak + jabłko + marchew

Są tanie, super zdrowe oraz pyszne. A w dodatku świetnie razem smakują. Połączenie buraka, jabłka i marchewki to klasyczny, sprawdzony przepis na orzeźwiającą bombę witaminową. Do jego przygotowania niezbędna będzie sokowirówka.

 

Pomarańcza + marchewka

Sok z dwóch marchewek połącz z miąższem z jednej pomarańczy. Warto dodać do napoju kawałek korzenia imbiru.

 

Szpinak + mango

Liście szpinaku (około pół szklanki na jedną porcję koktajlu) dobrze komponują się ze słodkimi owocami, które nadają koktajlowi smaku. Możesz połączyć je z miąższem mango, sokiem z połowy cytryny oraz kawałkiem imbiru. Jeśli koktajl będzie za gęsty, dodaj do niego mleko kokosowe.

Mango możesz zastąpić bananem lub marchewką.