Pozostając w temacie Bożego Narodzenia, a dokładniej przy jego kulinarnych wariacjach, chyba najbardziej tradycyjnym wypiekiem na ten okres jest piernik. W wersji tradycyjnej jest jak większość wypieków, kaloryczny. Co więcej, ze względu na swój charakterystyczny, wyrazisty smak, nie znajduje rzeszy amatorów, a jego wykonanie kosztuje jednak sporo pracy. Chciałabym Wam zaproponować nie tylko szybszą, ale nieco delikatniejszą, a równie aromatyczną i dodatkowo dietetyczną wersję piernika, którego porcja zawiera 200 kcal. Myślę, że przypadnie Wam on do gustu, tak jak wszystkim moim dotychczasowym pacjentom, korzystającym z tego przepisu.

 

Piernik pomarańczowy

PRZEPIS NA 10 KAWAŁKÓW

Składniki:

  • 200g mąki jaglanej/orkiszowej
  • 100 g oleju kokosowego/rzepakowego
  • 120 g ksylitolu/erytrytolu/stewii
  • 100 ml mleka 2 %, można też użyć roślinnego
  • 2 jajka L
  • 1 pomarańcza 200 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka gorzkiego kakao 10 g
  • aromat śmietankowy / waniliowy (można pominąć)

Przygotowanie:

Z umytej pomarańczy zetrzyj skórkę na tarce z małymi oczkami. Wyciśnij z niej sok. Wbij jajka i zmiksuj na na sztywno. Dodaj słodzidło i zmiksuj ponownie. Do masy dodaj olej, mleko oraz sok pomarańczowy i dalej miksuj. Wsypuj małymi porcjami mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, cały czas miksując. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz aromat, wymieszaj całość łyżką. Przelej ciasto do formy, którą należy cienko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 40-50 minut w temp. 180*C.

SMACZNEGO!