Pozostając w temacie Bożego Narodzenia, a dokładniej przy jego kulinarnych wariacjach, chyba najbardziej tradycyjnym wypiekiem na ten okres jest piernik. W wersji tradycyjnej jest jak większość wypieków, kaloryczny. Co więcej, ze względu na swój charakterystyczny, wyrazisty smak, nie znajduje rzeszy amatorów, a jego wykonanie kosztuje jednak sporo pracy. Chciałabym Wam zaproponować nie tylko szybszą, ale nieco delikatniejszą, a równie aromatyczną i dodatkowo dietetyczną wersję piernika, którego porcja zawiera 200 kcal. Myślę, że przypadnie Wam on do gustu, tak jak wszystkim moim dotychczasowym pacjentom, korzystającym z tego przepisu.
Piernik pomarańczowy
PRZEPIS NA 10 KAWAŁKÓW
Składniki:
- 200g mąki jaglanej/orkiszowej
- 100 g oleju kokosowego/rzepakowego
- 120 g ksylitolu/erytrytolu/stewii
- 100 ml mleka 2 %, można też użyć roślinnego
- 2 jajka L
- 1 pomarańcza 200 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżka gorzkiego kakao 10 g
- aromat śmietankowy / waniliowy (można pominąć)
Przygotowanie:
Z umytej pomarańczy zetrzyj skórkę na tarce z małymi oczkami. Wyciśnij z niej sok. Wbij jajka i zmiksuj na na sztywno. Dodaj słodzidło i zmiksuj ponownie. Do masy dodaj olej, mleko oraz sok pomarańczowy i dalej miksuj. Wsypuj małymi porcjami mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, cały czas miksując. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz aromat, wymieszaj całość łyżką. Przelej ciasto do formy, którą należy cienko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 40-50 minut w temp. 180*C.
SMACZNEGO!