Jej niski poziom w organizmie ma wpływ na płodność, kondycję kości i mięśni, samopoczucie psychiczne i zachorowalność na raka piersi czy jajnika. Z biologicznego punktu widzenia jest hormonem steroidowym, produkowanym z cholesterolu, gdy skóra jest wystawiana na działanie promieni słonecznych. Dla kobiet witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, co potwierdziły liczne badania. Jej niedobór to w Polsce prawdziwa epidemia. Szacuje się, że problem dotyczy nawet 90-95 proc. populacji.

 

Witamina D występuje w dwóch formach: D2 oraz D3. Lekarzy i naukowców interesuje najbardziej witamina D3, ponieważ jest ona prawie dwa razy skuteczniejsza w zwiększaniu stężenia witaminy D we krwi od formy D2.

 

Powody niedoboru witaminy D

Na wysoki poziom “witaminy słońca” w organizmie zawsze dbało się przede wszystkim u niemowląt i dzieci -  z uwagi na jej rolę w przyswajaniu wapnia i fosforu. Wchłanianie pierwiastków stanowiących budulec układu kostnego i zębów odbywa się w przewodzie pokarmowym przy udziale aktywnej postaci witaminy D, hormonu o nazwie 1,25-hydroksycholekalcyferol.

Dzisiaj wiadomo już, że witamina D jest niezbędna dla zdrowego układu kostnego również u dorosłych, a jej niedobory prowadzą do krzywicy u dzieci oraz osteoporozy. Wraz z wiekiem efektywność syntezy witaminy D w skórze zmniejsza się, a dodatkowo na jej ubytki narażone są kobiety w ciąży oraz osoby starsze.

Do wytworzenia “witaminy słońca” w organizmie niezbędne są promienie ultrafioletowe. Niestety w strefie klimatu umiarkowanego zażywamy zdecydowanie za mało kąpieli słonecznych. Nawet latem spędzamy większość dnia w budynkach, a światło wpadające przez szybę nie działa tak samo, jak światło widzialne na zewnątrz. Ponadto wszelkie kosmetyki z filtrem UVA i UVB powstrzymują wytwarzanie witaminy D.

Spacery i aktywność fizyczna na słońcu uruchamiają produkcję witaminy D. Wystawienie jedynie twarzy i rąk na działanie promieni to za mało, by organizm “nasycił się” w pełni. Ważne jest więc stosowanie odpowiedniej diety i suplementacja - zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy słońca jest jak na lekarstwo.

 

Produkty bogate w witaminę D

Im mniej czasu spędzamy na słońcu, tym więcej uwagi musimy poświęcić menu obfitującemu w: tłuste ryby (takie jak miecznik, łosoś, tuńczyk, śledź, makrela), jajka kurze (a zwłaszcza żółtko), wątróbkę wołową lub drobiową, nieodtłuszczone produkty mleczne, oleje roślinne.

Zwłaszcza w rozpoczynającym się w Polsce czasie słoty i chłodu, witamina D będzie nieodzowna dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Jak dowiedziono, zmniejsza ona ryzyko infekcji nawet do 50 proc., a także łagodzi i skraca przebieg grypy czy przeziębienia, stymulując pracę komórek znajdujących i niszczących patogeny.

Brak słońca, a co za tym idzie niedobór witaminy D, wpływa także na nasze samopoczucie. Nie bez przyczyny jesienią odczuwamy tzw. chandrę, tracimy energię, a bardziej podatne na depresję kobiety natychmiast odczuwają spadek samopoczucia. Przyjmowanie suplementów z witaminą D3, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega otępieniu, stanom przygnębienia i depresji. Należy pamiętać przy tym, że witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, zatem przed zażyciem suplementu należy zjeść na przykład kanapkę posmarowaną masłem czy jajko.

 

Witamina D - ważna szczególnie dla kobiet

“Witamina słońca” ma wpływ na płodność. Jej niedobór zmniejsza szanse na zajście w ciąży, zwłaszcza u kobiet stosujących metodę zapłodnienia in vitro.

U 70 procent kobiet chorujących na raka piersi stwierdzono niedobór witaminy D. Stanowi ona skutecznego zabójcę komórek rakowych oraz zmniejsza aktywność genów powodujących nowotwór. U kobiet z wysokim poziomem witaminy D w organizmie ryzyko zachorowania spada do 30 procent.

Podobny związek ma witamina D z zespołem policystycznych jajników (PCOS), który może prowadzić do bezpłodności.

Wreszcie - witamina D pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Osoby z prawidłowym poziomem substancji w organizmie szybciej spalają zbędną tkankę tłuszczową niż osoby z jej niedoborem. Suplementacja witaminą D3 sprzyja niwelowaniu tłuszczu zwłaszcza na brzuchu.