Jak niemal każda substancja niezbędna dla zdrowia człowieka, także i witamina K ma za sobą interesującą historię odkrycia. W 1929 roku duński naukowiec Henrik Dam oficjalnie zapisał ją na kartach medycyny jako składnik odżywczy niezbędny do krzepnięcia krwi. Ale już na początku XX właściwościami witaminy K zajmował się legendarny dentysta Weston Price. Odkrył on, że diety z niektórymi nieprzetworzonymi przemysłowo produktami  miały wysoką zawartość niezidentyfikowanego składnika pokarmowego, który zdawał się zapewniać ochronę przed próchnicą zębów i niektórymi chorobami przewlekłymi. Tajemniczy składnik nazwał “Aktywatorem X”. Dzisiaj wiadomo, że Price opisał cechy witaminy K2, odgrywającej arcyważną rolę w wielu aspektach zdrowia.

 

Formy witaminy K

Witamina K1 - występuje naturalnie w roślinach, zwłaszcza zielonych warzywach; K1 przechodzi bezpośrednio do wątroby i pomaga utrzymać zdrową krzepliwość krwi.
Witamina K2 - produkowana jest przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym; K2 wędruje prosto do ścian naczyń krwionośnych, kości i tkanek innych niż wątroba.
Witamina K3 - syntetyczna forma substancji, nierekomendowana jako substytut diety przez lekarzy.

 

Ochrona serca

Witamina K zapobiega stwardnieniu tętnic, które często występuje w chorobach naczyń wieńcowych i niewydolności serca. Najnowsze badania wskazują, że witamina K2 w połaczniu z witaminą D zapobiega zwapnieniu tętnic wieńcowych, co zapobiega chorobom układu krążenia.

 

Zapobieganie osteoporozie

Dieta bogata z surowe świeże produkty oraz nieprzetworzoną żywność to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi wszystkich witamin i mikroelementów niezbędnych do budowy układu kostnego. Witamina K odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu gęstości kości. Stanowi biologiczny “klej”, który łączy wapń z macierzą kostną.
W powszechnym mniemaniu wapń wystarczy, by zapobiec osteoporozie, jednak w istocie kościec człowieka zbudowany jest z kilkunastu różnych minerałów. Witamina K2 - jak udowodniły badania- znacząco zmniejsza ryzyko łamliwości kości.

 

Ochrona przed rakiem

Na początku XXI wieku opublikowano szereg badań, potwierdzających zdolności antyrakowe witaminy K1 oraz K2. Mają one właściwości niszczące komórki raka płuca, wspierają organizm w walce z białaczką. W 2003 odkryto, że u mężczyzn spożywających maksymalną dawkę witaminy K2 o połowę rzadziej występuje raka prostaty.

Witamina K skuteczna jest również w walce z chłoniakiem nieziarniczym, rakiem okrężnicy, żołądka, raka części nosowej gardła i jamy ustnej.

Dodatkowe funkcje witaminy K

  • wpływa na krzepliwość krwi,
  • zwiększa wrażliwość na insulinę, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2,
  • może przyczynić się do zapobieganiu choroby Alzheimera,
  • ma właściwości antyoksydacyjne, czyli zapobiega starzeniu się organizmu.

 

Skutki niedoboru witaminy K

  • słaba krzepliwość krwi,
  • skłonność do krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
  • skłonność do powstawania siniaków na ciele,
  • problemy z gojeniem ran,
  • problemy z mineralizacją kości,
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów.

 

Źródła witaminy K

  • fermentowane produkty sojowe, olej sojowy.
  • zupa miso,
  • jajka,
  • zielone warzywa: szpinak, brokuł, rzepa, awokado, lucerna, kapusta, ogórek,
  • wątroba,
  • nabiał: jogurt, mleko, ser,
  • kiszonki wpływające na bakterie wewnątrz jelita.

 

Rozpuszczalność w tłuszczach

Aby witamina K została przyswojona przez organizm, potrzebuje obecności (odrobiny) tłuszczu - podobnie, jak w przypadku witaminy D czy witaminy A

 

Przeciwwskazania

Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny ustalić ilość spożywanej w formie suplementu witaminy K z lekarzem.

Witaminy K nie powinny zażywać osoby po udarze mózgu, zatrzymaniu akcji serca lub z zaburzeniami krzepliwości krwi - bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.

 

Dla kogo przede wszystkim

Szczególne wskazania do suplementacji  diety witaminą A mają osoby na restrykcyjnych dietach, osoby cierpiące na choroby wątroby, zagrożone osteoporozą oraz zażywające antybiotyki.