Pomimo postępu w medycynie, nowotwory nadal stanowią epidemię, na którą nie wynaleziono cudownego lekarstwa. Wiadomo, że na pojawienie się choroby wpływ mają zarówno geny, jak i styl życia. Natomiast liczne badania potwierdzają, że na złośliwe komórki rakowe można wpływać za pomocą diety. Produkty bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C, D oraz E, mogą pomóc organizmowi zdusić raka w zarodku oraz bronić się przed jego skutkami. O super produktach antyrakowych już pisaliśmy. Tym razem przedstawiamy pyszne napoje o takim samym działaniu.

 

Ananas + imbir

Pierwsza propozycja to orzeźwiający koktajl, łączący słodycz ananasa oraz pikantny korzeń imbiru. Żółty owoc stał się bohaterem badań przeprowadzonych w Instytutucie Badań Medycznych w Queensland (QIMR). Australijskich naukowców szczególnie interesowała bromelaina - substancja zawarta w ananasie. Dowiedli oni, że jeden ze składników bromelainy, nazywany w skrócie CCZ, pobudza system odpornościowy człowieka do niszczenia komórek rakowych, podczas gdy drugi - CCS - blokuje białko zwane Ras, które jest zmutowane w 30 proc. różnego typu nowotworów.

Ananas -  dzięki właściwościom zwalczającym komórki rakowe - stał się naturalnym lekiem dla osób przechodzących chemioterapię. Oczywiście żółty miąższ pomaga też osobom zdrowym. A gdy połączymy go z korzeniem imbiru - kolejnym silnym antyoksydantem - otrzymamy zdrowotny napój. Imbir nie tylko rozgrzewa i dodaje pikanterii potrawom i napojom, ale przede wszystkim usuwa toksyny z organizmu. Ponieważ ma właściwości przeciwwymiotne i zapobiega mdłościom, zaleca się go osobom przechodzącym chemioterapię.

 

Marchewka + jabłko

Ten duet świetnie razem smakuje, a w dodatku jest super zdrowy! Zaletą jest także fakt, że marchew i jabłka dostępne są w polskich warzywniakach przez cały rok za niewielką cenę. Przygotowując sobie taki sok, dostarczamy organizmowi m.in. silną antynowotworową substancję - falkarinol - obecną w pomarańczowym korzeniu.

Ekstrakt z jabłek - jak dowiodły badania - także ma silne właściwości antyrakowe. Zawarte w nim oligosacharydy świetnie sobie radzą z eliminacją komórek rakowych. Badanie in vitro skupiające się na wpływie substancji na raka okrężnicy dowiodło, że oligosacharydy zabijają do 46 proc. komórek raka tego narządu. Przewyższają przy tym skuteczność chemioterapii.

Pamiętajmy, że przemysłowo przygotowywane, pasteryzowane soki nie zawierają wiele oligosacharyd. Podobnie jest z falkarinolem w marchewce - najlepiej spożywać ją na surowo, a gotować w całości i dopiero potem kroić czy szatkować.

 

Banan + mango

To podwójnie słodkie połączenie przypadnie do gustu łasuchom. I z pewnością szklanka smoothie z banana i mango lepiej wpłynie na naszą kondycję i samopoczucie niż kawałek ciasta.

O bananach pisze się różnie - nie należą one do najbardziej ubogich w kalorie i fruktozę owoców, ale za to są bardzo pożywne, zawierają bowiem cały szereg witamin i pierwiastków: fosfor, żelazo, potas, beta karoten, witaminy: B1, B2, C. Banany mają też w sobie sporo błonnika. Stanowią zdrową przekąskę lub nawet cały posiłek dla osób chorych. Melatonina obecna w owocu to naturalny lek wzmacniający odporność i zapobiegający starzeniu się komórek organizmu.

Nad mango - pełnym witaminy C - trwają badania, które mają dowieść, że spożywanie go zapobiega rakowi piersi oraz okrężnicy. Tak czy inaczej, mango to cytrus i jak wszystkie owoce z tej grupy jest bombą antyrakowych karotenoidów, co łatwo zauważyć dzięki jaskrawym kolorom skórki.

Zamiast (dość drogiego) mango można więc banana połączyć z grejpfrutem, sokiem z cytryny czy pomarańczą.

 

Sok pomidorowy

Czerwone owoce to stały element w polskiej diecie - i bardzo dobrze! Zarówno jedzenie świeżych pomidorów, jak i wszelkich jego przetworów - nawet ketchupu - świetnie wpływa na zdrowie.

Pomidory zawierają dużo witaminy D, która m.in. przeciwdziała depresji i polepsza samopoczucie. Siłą pomidorów jest również duża zawartość likopenu, który podnosi poziom adiponektyny. Adiponektyna to hormon, który - jak dowiedli naukowcy - reguluje poziom tłuszczu w organizmie, pomaga uporać się z otyłością oraz zmniejsza ryzyko nowotworu piersi.

Wiadomo, że otyłość jest silnie skorelowana z rakiem. Szklanka soku pomidorowego dziennie powoduje produkcję pożądanej ilości hormonu w organizmie.

 

Inne napoje, które posiadają antynowotworowe właściwości to:

  • Zielona herbata
  • Czerwone wino (nie więcej niż kieliszek dziennie!)
  • Czarna kawa (bez mleka i cukru)
  • Woda z cytryną.