Cudowne lekarstwo na raka nie zostało jeszcze wynalezione, jednak specjaliści prowadzący badania nad rozmaitymi jego rodzajami są zgodni co do jednego faktu. 70 procent znanych przyczyn przekształcania się zdrowych komórek w nowotworowe zależy od naszego stylu życia oraz diety. Jesteśmy w stanie wspomagać system odpornościowy lub wręcz przeciwnie - dostarczać organizmowi czynników kancerogennych.

 

Jak właściwie powstaje nowotwór? Na portalu onkologicznym zwrotnikraka.pl przeczytać można, że każdego dnia w naszym ciele obumiera około 70 milionów komórek, a “nowy komplet” 70 milionów zastępuje je dzięki mechanizmowi kopiowania genów. Podczas tego procesu zdarzają się mutacje DNA. Natura przewidziała taką możliwość i wyposażyła nasz organizm w system odpornościowy, który zatrzymuje proces kopiowania aż do momentu, gdy mutacja nie zostanie naprawiona. Jeśli jednak nasz system zabezpieczający jest niesprawny, uszkodzona komórka wymyka się spod kontroli, stopniowo złośliwieje i mnoży się, co skutkuje przenikaniem do sąsiednich tkanek.

Powstanie nowotworu zależy od genów, ale i funkcjonowania układu odpornościowego. Z pewnością osłabia go nadmierne spożywanie alkoholu, nikotyna, dieta oparta na przetworzonej żywności bogatej w tłuszcze nasycone oraz cukier, który jest pożywką dla komórek nowotworowych. Wbrew powszechnemu mniemaniu, na raka nie można zachorować z dnia na dzień. Rozwój nowotworu w początkowej fazie może trwać nawet kilka lat. Oznacza to mniej więcej tyle, że nasz styl życia może zaważyć na tym, czy organizm zwalczy mutacje DNA w początkowej fazie, czy komórki zezłośliwieją.

 

Dieta przede wszystkim

Badania potwierdzają, że witaminy oraz pierwiastki zawarte w zdrowej żywności wpływają wzmacniająco na układ odpornościowy, m.in. przez enzymy, które usypiają lub pobudzają uszkodzony gen. Zdrowa żywność oznacza po prostu nieprzetworzone produkty, jak największą ilość świeżych warzyw i owoców, pestki i ziarna (np. dyni i słonecznika), nasiona strączkowe - jednym słowem zbilansowaną dietę. Ryby i mięso lepiej gotować na parze lub dusić w niewielkiej ilości tłuszczu niż smażyć w głębokim oleju.

 

Kontroluj swoje BMI

Nadwaga i otyłość to według Światowej Organizacji Zdrowia najczęstszy czynnik powstawania nowotworów, który rocznie prowadzi do pół miliona zachorować rocznie. Aż 11 rodzajów raka związanych jest ze zbędnymi kilogramami według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem. Najbardziej zagrożone są otyłe kobiety, którym grozi aż 7 rodzajów nowotworów, w tym: jelit, piersi, nerek, macicy czy woreczka żółciowego. Związane to jest m.in. z estrogenem - żeńskim hormonem produkowanym przez komórki tłuszczowe. Otłuszczone organy wewnętrzne, obciążony układ trawienny i krwionośny to wielkie zagrożenie dla organizmu. Epidemia XXI wieku, czyli otyłość, odbija się nie tylko na obwodzie talii, ale i aktywowaniu komórek rakowych. Zdrowe odżywianie obejmujące przede wszystkim dzieci uczące się zdrowych nawyków żywieniowych to według ekspertów najprostsza i zarazem najbardziej skuteczna broń w walce z nowotworami.

 

Ostrożnie z alkoholem

Regularne picie alkoholu połączone z nadwagą i otyłością to kolejny karcerogenny czynnik, który wywołujemy na własne życzenie. Jak określają specjaliści, przy połączeniu zbędnych kilogramów i napojów procentowych szczególnie często występuje rak przełyku. Gdyby osoby otyłe zrezygnowały z picia alkoholu, liczba przypadków zachorowania zmalałaby o jedną trzecią (według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem).

Płynna używka to puste kalorie i wysoka zawartość cukru, stanowiącego pożywkę dla mnożących się rakowych komórek. Jedynym polecanym przez specjalistów alkoholem, który nie jest groźny dla zdrowia, jest czerwone wytrawne wino. Sprzyja ono organizmowi ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, antocyjanów oraz resweratrolu  obecnych w purpurowej skórce winogron. Oczywiście także czerwone wino należy spożywać z umiarem, mniej więcej 2 kieliszki tygodniowo.

 

Filtry przeciwsłoneczne przez cały rok

Regularna ochrona przed promieniowaniem UVA i UVB chroni nas przed oparzeniami słonecznymi, które mogą doprowadzić do zmutowania zdrowych komórek skóry. W sezonie jesienno-zimowym ochronę daje nam odzież, jednak powinniśmy pamiętać o nakładaniu kremów z filtrami także na twarz i dekolt. Kobiety mogą wybrać podkład z wysokim filtrem, który dodatkowo uchroni je przed przedwczesnymi zmarszczkami twarzy.

Badanie Uniwersytetu w Minnesocie z 2010 ostatecznie dowiodło, że opalanie w solarium i podrażniona przez sztuczne lampy skóra to niemal niezawodny sposób na wywołanie raka. Dlatego w kwestii opalenizny zalecana jest metoda naturalna, oczywiście przy użyciu wysokich filtrów oraz o odpowiedniej porze dnia (nigdy, gdy słońce jest w zenicie).

O zagrożeniu czerniakiem oraz sposobach jemu zapobiegających można przeczytać w naszej rozmowie z dr n. med. Barbarą Sarankiewicz–Konopką: Uwaga na czerniaka 

 

Regularne badania

Nawet najzdrowsza osoba jest narażona na zachorowanie na raka - m.in. przez skażone środowisko oraz narażenie na długotrwały stres czy depresję. Dlatego zalecane są regularne badania kontrolne, których nie wolno nam zaniedbywać. Mammografia, cytologia czy morfologia mogą wykryć chorobę na wczesnym etapie rozwoju. Dowiedz się, z jakich bezpłatnych badań Ministerstwa Zdrowia możesz skorzystać w tym roku. Wykaz Programów Profilatycznych znajduje się na stronie http://www.mz.gov.pl

 

Więcej ruchu!

Aktywność fizyczna pomaga walczyć z nadwagą, ale i pozytywnie wpływa na samopoczucie, które również ma wpływ na naszą odporność na raka. 150 minut intensywnych ćwiczeń tygodniowo oraz 300 minut umiarkowanego wysiłku to norma określana przez lekarzy dla zachowania zdrowia i zminimalizowania ryzyka zachorowania na nowotwór. Ważne, by ruszać się często - nawet jeśli będzie to 15-minutowy spacer czy kilkakrotne pokonanie wysokich schodów. Na mini treningi warto wykorzystać bloki reklamowe podczas oglądania telewizji. Wystarczy przy telewizorze położyć karimatę czy hantelki. Pomaga także zakup krokomierza.